Често задавани въпроси

С кои куриери работите?

Работим със Спиди и Еконт

Кога доставката е безплатна?

Промоционалните ни условия за доставка важат само за поръчки над 60 лв.

Как мога да се информирам за статуса на моята поръчка?

Ще получите автоматичен имейл с потвърждение на вашата поръчка.  Ако сте регистриран потребител на нашия сайт, имате пълен достъп до  всички свои поръчки в профила си и можете да се информирате за статуса им. 

Не съм получила имейл от вас за поръчката. Какво да правя?

Моля, проверете в spam папката на електронната си поща. Случва се автоматичните ни имейли да бъдат третирани като рекламни съобщения и автоматично да отиват в спам папката ви. Ако не откриете и там имейл от нас, обадете ни се на тел. 0889590003 за да проверим постъпила ли е поръчката ви при нас. 

Защо е необходимо да посочвам телефон за контакт?

Телефонът за контакт е необходим във връзка с доставката на поръчката. Няма как да попълним товарителница през системите на куриерите без тази информация. Не изпращаме поръчки без попълнен телефон за контакт. Ако сте пропуснали да посочите, ще ви изпратим имейл, а в случай че не получим отговор, ще анулираме служебно постъпилата поръчка.

Как се извършва плащането?

Плащането на поръчки от онлайн магазина се извършва при доставка чрез наложен платеж, с kредитна/дебитна карта в сайта при извършване на поръчката. 

Как мога да върна или заменя продукт, закупен от онлайн магазина на С любов...?

Можете да върнете или замените продукт в срок от 14 дни от датата на покупка, при условие, че е запазена целостта и търговския вид на продукта. 

Транспортните разходи за връщането на продукта са за сметка на клиента. Възстановяването на стойността на покупката се извършва по банков път. За повече информация, моля свържете се с нас – тел.  0889590003/ info.slyubov@gmail.com, или вижте тук (точка V).

Какво да направя ако липсва продукт от моята поръчка?

Моля, свържете се с нас – тел. 0889590003/ info.slyubov@gmail.com, за да съобщите за случая. След като проверим и потвърдим пропуска, ще ви изпратим липсващия продукт за наша сметка.

Как мога да отменя поръчка?

Моля, имайте предвид че се стараем максимално бързо да изпращаме поръчките. В тази връзка е необходимо да ни уведомите чрез e-mail (info.slyubov@gmail.com) или по телефон (0889590003) във възможно най-кратък срок от постъпването на поръчката. Моля, посочете името и номера на поръчката, която отказвате. 

Мога ли да получа фактура за поръчката си?

Да, може. При попълване на данните за поръчката, на стъпка “Плащане” отбележете с тикче в полето “Желая да ми се издаде фактура на юридическо лице” и попълнете необходимите данни. 

Получих различен продукт. Какво да правя?

Ако сте получили различен от поръчания от вас продукт, върнете го за наша сметка към офис на Спиди, гр. Елена, ул. Трети март 9.

Може да го заменим или по ваш избор да възстановим пълната му стойност. За повече информация, пишете ни на info.slyubov@gmail.com или се обадете на тел. 0889590003.

Безплатна ли е опаковката за подарък?

Да, опаковката за подарък е комплимент от магазина. ❤️ Добавяме и поздравителна картичка, която можем да надпишем с ваше кратко послание на ръка или да бъде празна, за да я попълните сами. При поръчка, на стъпка “Надписи на поръчката”, моля, отбележете, че покупката е предназначена за подарък.